Novosti

304 mil Kuna za male tvrtke u turizmu

Ministarstvo turizma raspisalo javni poziv za iskaz interesa malih i srednjih poduzetnika za ulaganja kroz nove projekte
ili poboljšanje postojećih

MINPO & MINT

Domaćim poduzetnicima iz sektora turizma koji žele podići svoju konkurentnost na tržištu Ministarstvo poduzetništva i obrta na raspolaganje će staviti čak 304 milijuna kuna iz fondova Europske unije, najavio je jučer ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras povodom otvaranja Javne rasprave za poziv „Podrška razvoju malog i srednjeg poduzetništva u turizmu povećanjem kvalitete i dodatne ponude hotela“.

Natječaj se provodi u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. koji se financira sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj. Kako bi se sredstva usmjerila u ciljano one segmente koja tržište najviše zanimaju, bilo da se radi o gradnji bazena, rekonstrukcijama hotela i sl. rasprava  će biti otvorena do 30. lipnja. Ministri Lorencin i Maras su stoga pozvali sve mikro (do 10 zaposlenih), male (ispod 50 zaposlenih) i srednje (do 250 zaposlenih) poduzetnike da iskažu svoj interes i jave se na propisanom obrascu isključivo on line prijavom na internetskim stranicama Ministarstva turizma www.mint.hr.

Ministarstvo će na sve pristigle iskaze interesa odgovoriti u roku od 120 dana, a po okončanju javne rasprave, natječaj će biti otvoren hotelima, aparthotelima, turističkim naseljima, hotelima baštine i difuznim hotelima koji uredno posluju u Hrvatskoj kao mala i srednja poduzeća.
Poduzetnici će moći ostvariti od milijun do čak deset milijuna kuna potpora za izgradnju i opremanje novih ili rekonstrukciju i opremanje postojećih građevina, ulaganja u dodatni sadržaj koji doprinosi produljenju turističke sezone i atraktivnosti na destinaciji te za specijalizirane treninge, savjetovanja i nastupe na turističkim sajmovima.

Ministar Maras istaknuo je kako je ministarstvo prošle godine provelo sličan natječaj u sklopu kojeg je devet turističkih projekata dobilo 113,27 milijuna kuna, pa je tim sredstvima mali hotel Vila Rova u Malinskoj na otoku Krku dobila četvrtu zvjezdicu, s novim katom, wellnessom, vanjskim bazenom i brojnim popratnim sadržajima. Ako imate viziju, kvalitetan projekt i želju za ulaganjem i napretkom u turizmu, ovo je poziv za vas, rekao je ministar Maras i dodao kako je uz pomoć istih sredstava u rekonstrukciju krenuo i splitski hotel Park koji je iz Europskoga fonda dobiuo bespovratna sredstva u zinsou 304.000.000 kuna.

U Javnu raspravu o nacrtu poziva poduzetnici se mogu uključiti putem novog sučelja eSavjetovanje. Poduzetnici ovim putem imaju priliku vidjeti kako će izgledati natječajna dokumentacija i što se od njih konkretno očekuje, ali također, imaju priliku unaprijed davati svoje komentare i prijedloge za poboljšanja. Javna rasprava odvija se od 01. lipnja 2015. do 25. lipnja 2015.

Osim otvaranja javne rasprave, danas je Ministarstvo turizma raspisalo i javni poziv za iskaz interesa malih i srednjih poduzetnika za ulaganje u turizam kroz projekte novih ili poboljšanje postojećih kampova, marina i tematskih parkova. Prijavitelji projekta mogu biti mikro, mala ili srednja poduzeća, a cilj javnog poziva je identifikacija projekata i njihovog stupnja spremnosti za provedbu i sufinanciranje iz Strukturnih fondova EU, Operativnog programa Konkurentnosti i kohezija 2014-2020, kroz Prioritet 3 „ Poslovna konkurentnost“.

Javni poziv otvoren je do 30.lipnja, a podnosi se na propisanom obrascu isključivo on line prijavom na internetskim stranicama Ministarstva turizma www.mint.hr.  

Tagovi: , , , , ,

Povezani članci