Budite u toku i prijavite se na naš newsletter

Gdje su rođeni čuveni kokteli?

Autor: Turizam Info   |    Datum: 11.01.2012   |    Vrijeme: 14:57   |    Kategorija: Novosti
Bloddy Mary
Tom Collins
Mai Tai
Manhattan
White Russian
Pisco Sour
Sidecar
Mojito
Martini
Da li je Manhattan zaista potekao sa Manhattana? Odakle Mojito? Tko je uopće Tom Collins?Kokteli su s vremenom postali dio povijesti i kulture.

Lista najpoznatijih koktela i kontroverznih priča koje kriju.

BLODDY MARY
Popularna legenda kaže da je orginalni Bloddy Mary napravljen od podjednake doze soka od rajčice i votke, korišten kao lijek za mamurluk, a izmislio ga je komičar, kompozitor i producent George Jessel. On je tvrdio da je izmislio ovo piće jednog jutra na Palm Beachu 50-ih godina prošlog stoljeća, kada je pomiješao vodku sa sokom od rajčice kako bi se otrijeznio od prethodne večeri.

Međutim, kolumnist i povjesničar koktela Eric Felten, napisao je da mnogi sumnjaju u Jesselove tvrdnje, što je dovelo do priče o barmenu Fernandu "Peteru" Petriotu koji je radio u St. Regis hotelu u New Yorku. Još 40-ih on je navodno služio ovaj koktel pod imenom "Red Snappers" u hotelskom baru, a izmislio ga je sam 20-ak godina ranije dok je radio u Parizu. Istina je da je Bloddy Mary kakav pijemo danas zapravo kombinacija recepta Jessela i Petriota. Barmen je bio taj koji je dodao sol, papar i worcestershire sos.

TOM COLLINS
Postoji nekoliko legendi koje prate ovaj koktel. Iako mnogi pretpostavljaju da je nazvan po stvarnoj osobi, i dalje postoje polemike da li je zaista postojao Tom Collins i da li je po sebi nazvao piće koje je izmislio – mješavinu džina, linuma, soka od limete i sode.

Jedna priča tvrdi da je koktel zapravo nazvan po John Collinsu, glavnom konobaru u londonskom hotelu početkom 19. stoljeća. Ime je promijenjeno u Tom kada je džin iz orginalnog recepta zamijenjen drugom markom, Old Tom džinom, nešto slađim pićem koje se danas rijetko koristi.

Druga priča se događa u New Yorku 1874. kada je prema pisanju tadašnjeg tiska izmišljena šala. Naime, sretnete prijatelja na ulici koj vam kaže da je u baru upravo sreo izvijesnog Toma Collinsa koji mu je svašta loše ispričao o vama. Vi pojurite u bar da ga pronađete, a tamo vas upute u drugi lokal, pa odatle u treći, pa u četvrti i tako jurite po gradu od bara do bara dok ne shvatite da ste nasamareni.

A u kojem momentu se Tom Collins pretvorio u koktel? Konobarima nije trebalo dugo da smisle piće pod tim imenom i ponude ga svakom zbunjenom mladiću koji bi ušao u bar i tražio Tom Colinsa.

MAI TAI
Voćni tropski Mai Tai od miješavine bijelog i zlatnog ruma, soka od ananasa, narandže i limete, američkog je porijekla, usprkos svojemu polinežanskom imenu. Izmislio ga je Victor Buergon, poznatiji kao "Trgovac Vic" u polinežanskom restoranu u Oaklandu u Kaliforniji.

Navodno ga je izmislio u čast nekih prijatelja koji su dolazili u posjetu sa Tahitija 1944. Kada ga je poslužio uzviknuli su "Maitai roa", što znači vrlo dobro.

Međutim, kao i svaka legenda, ni ova nije prošla bez kontroverzi. Najveći suparnik "Trgovca Vica", Don Beach također je tvrdio da je izmislio Mai Tai još 1943. u svom novootvorenom restoranu u Hollywoodu.

MANHATTAN
Često nazivan "kraljem koktela", Manhattan je jedan od legendarnih 6 koktela uvrštenih u knjigu Davida Embrya "The Fine Art of Mixing Drinks".

Radi se od viskija, vermuta i gorkog soka, ukrašen najčešće kandiranom trešnjom. Smatra se da je izmišljen u Manhattan klubu u New Yorku 1870. Navodno je poslužen na banketu majke Winstona Churchilla., u čast predsjedničkog kandidata Samuela G. Tildena. Ubrzo je postao vrlo moderno piće širom grada. Druga legenda kaže da ga je izmislio barmen Black u jednom baru na Broadwayu, oko 1860.

WHITE RUSSIAN
Nije nazvan prema zemlji iz koje potiče, već po vodki koja se koristila u orginalnom receptu. U vrijeme kada je izmišljen, vodila se velika marketinšla kampanja tada malo poznatog pića vodke (30-ih godina 20. stoljeća). Pravi se od vrhnja, vodke i pića Kahula.

PISCO SOUR
Radi se od pića Pisco (konjak iz Južne Amerike), soka od limuna, gorkog pića i bjelanjaka, a polemike se vode oko toga da li potiče iz Perua ili Čilea. Sam Pisco datira još iz 16. stoljeća.

Ovaj liker od grožda napravili su španjolski kolonijalisti u pokušaju da naprave španjolski konjak. Koktel je u Peruu osmislio Victor Gringo Morris u baru u Limi. Istog trenutka je postao toliko popularan da se je počeo služiti u svim drugim barovima. U Čileu se pripisuje engleskom stjuardu na brodu koji se zaustavio u čileanskoj luci 1872. On je navodno lokalni Pisco pomiješao sa limetom i napravio prvi Pisco Sour. Ipak, obje zemlje slave ovaj koktel na manifestaciji Dani Pisco Soura, u Peruu prva subota u veljači, a u Čileu 15. svibnja.

SIDECAR
Star oko 100 godina, predstavlja miješavinu brandya, konjaka Cointreau i limunova soka. Pretpostavlja se da je nastao u Parizu tokom Drugog svjetskog rata. Zasluge se pripisuju američkom vojnom kapetanu. Legenda kaže da je koktel nazvan po motoru sa sjedištem sa strane (sidecar) u kojem se ovaj kapetan vozio do bara.

On je navodno tražio neko piće koje će ga opustiti i zagrijati prije večere. Barmen je odlučio sastaviti spomenute sastojke i tako je nastao novi koktel. Naročito je bio popularan u Francuskoj i Engleskoj, a bio je i omiljeno piće Hemingwaya.

MOJITO
Tradicionalno napravljen od bijelog ruma, šećera, limete, sode i metvica, mnogi ga smatraju najboljim koktelom na svijetu. Spominje se još u 16. stoljeću, iako je nemoguće zamisliti gusare kako miješaju sve ove sastojke.

Jedna priča vezuje se za Kubu iz 16. stoljeća gdje je ovo piće nazvano "El Draque" u čast istraživača i moreplovca Francisca Dreiecka. Današnje ime najvjerovatnije potječe od kubanskog sosa mojo koji se radi od bijelog luka, maslina i soka citrusa. Vjerojatno ukazujući na limetu kao jedan od sastojaka, piće je postalo poznato kao koktel "sa malo mojoa" ili na španjolskome Mojito.

MARTINI
Martini je postao više od pića, uz varijante poput Appletinis, Vodka martinija i drugih. Njegovoj slavi su doprinjela i brojna poznata imena obožavatelja – Churchil, Truman, Hemingway, Scott Fitzgerald.

Prvi martini, odnosno piće nalik njemu sipano je između 1862. i 1871. i zvalo se Martinez. Ova slična, samo slatka verzija imala je vermut i džin i bila ukrašena trešnjom. Današnji recept je suša verzija i uključuje džin, vermut i gorko i postala je popularna početkom 20. stoljeća. Tokom prohibicije Martini je postao piće izbora zahvaljujući dostupnosti džina. Tada je zapravo više bio džin martini. Moderni vodka martini, omiljeno piće James Bonda nastalo je nešto kasnije.