Budite u toku i prijavite se na naš newsletter

Klaudio Jurčić po četvrti put!

Autor: Turizam Info   |    Datum: 26.10.2011   |    Vrijeme: 17:35   |    Kategorija: Događaji
U samom finalu Klaudio se pokazao najboljim u oštroj konkurenciji i pred zahtjevnim gostima (Josip Tariba / restoran Amfora iz Voloskog kraj Opatije i Tom Gretić / restoran Wine Wault hotela Monte Mulini u Rovinju)
U pola sata kandidati anonimno degustiraju i pismeno opisuju jedno bijelo i jedno crveno vino, pri čemu su morali ocijeniti i opisati vino uz pokušaj prepoznavanja porijekla, proizvođača, godine berbe, trajnosti te isto to vino i preporučiti uz jelo.
Emil Perdec sommelier Wine Wault restorana hotela Monte Mulini u Rovinju i vlasnik Wine Bar Tinja u Puli
Alena Bročilović sommelierka restorana Valsabbion u Puli osvojila je drugo mjesto
Natjecanje se je održalo u hotelu Lone u Rovinju
24 najbolja hrvatska sommeliera i njihovi kolege suci dva su dana odmjeravali snagu i znanje o kulturi vina
Dvadeset i tri najbolja sommeliera (i sommelierke) Hrvatske pokušali su s trona skinuti Klaudia Jurčića, najboljega sa tri zadnja prvenstva

U posljednjih petnaest godina, koliko se održava takmičenje za najboljeg sommeliera Hrvatske, puno se toga promjenilo. Najveća promjena je u konkurenciji. U početku je to bilo tek nekoliko entuzijasta koji su se ozbiljnije bavili vinom. Ove je godine 23 sommeliera odlučilo 24. i 25. listopada u Rovinju pokazati da znaju više i bolje od Klaudia Jurčića koji je prije tri godine po prvi puta osvojio titulu najboljeg hrvatskog poznavatelja vina i do danas sigurno drži tu poziciju.

Prvo pismeni test koji traje sat i pol. Pitanja obuhvaćaju zakonodavstvo, povijest, vinarstvo i vinogradarstvo... nakon toga treba odraditi "Blind tasting" vina i detaljno ga opisati. Sorta, vrsta, proizvođač, godište. Na kraju ga sljubiti uz jelo i pokazati da znate podosta ne samo o vinu već i o kuhinji. I sve to za jedno crno (crveno) i jedno bijelo vino.

Nakon prvog kruga u konkurenciji je ostalo 12 najboljih koji su prešli na slijedeći zadatak. Usmeni "blind tasting", prepoznavanje vina. Osim vina, treba pokazati da se zna sve i o ostalim pićima, i na kraju ono najvažnije sljubljivanje vina i jela. Svi su dobri, ali u finale odlazi samo troje...

Uz podršku publike, za titulu najboljeg se bori trojac Alena Bročilović, sommelierka restorana Valsabbion u Puli, Klaudio Jurčić, sommelier restorana Baltazar i Ivo Zgrablić sommelier u Maistri. Uz burnu podršku publike, finalne discipline odlučuju... Poslužuju se gosti, odrađuje još jedan "Blind tasting", ispravlja vinska karta, istače pjenušac iz magnum boce. 

Oštar žiri, oštra konkurencija u kojoj je Klaudio Jurčić titulu najboljega ponio i četvrti put zaredom. Čestitke Klaudiu, Ivi na osvojenom drugom mjestu i Aleni na trećem, ali i svim ostalim kandidatima koji iz godine u godinu dokazuju kako vino u hrvatskim restoranima nije više slovo u vinskoj karti, nego puno više.