Budite u toku i prijavite se na naš newsletter

Održavanje čaša - zadovoljstvo, a ne muka

Autor: Tanja Škopac   |    Datum: 14.06.2011   |    Vrijeme: 09:16   |    Kategorija: Opremanje
Pranje čaša ponekad zahtijeva truda, no danas je na raspolaganju i niz tehničkih noviteta koji omogućuju kvalitetno, brzo i ne preskupo održavanje.

Prati čaše ručno, naročito fine čaše za vino ponekad je prava muka, ali i često jedino rješenje. Iako je to posao koji zahtijeva dosta vremena i pažnje, zasigurno je bolja varijanta od toga da se gostu bilo koje piće posluži u loše opranoj čaši s bijelim mrljama.

Danas postoji niz lakših načina održavanja čaša, s obzirom na tehničke novitete koji omogućuju kvalitetno pranje uz nešto veću početnu investiciju, ali krajnje uštede na deterdžentu i energiji.

KAKO NAJLAKŠE PRATI ČAŠE?!
Što se održavanja vinskih čaša tiče, zbog njihove visine i oblika, preporuča se ručno pranje ako nemate adekvatnu perilicu. Peru se neutralnim sredstvima za čišćenje te se temeljito ispiru toplom vodom, suše se krpama koje ne puštaju dlačice, najbolje su one od lana i pamuka, a drže se na policama i u ormarićima koji su temeljito očišćeni i bez mirisa, kako se aroma vina ne bi poremetila. Prije nego što se ponovo koriste, dobro ih je isprati vinom. U slučaju piva preporuča se izbjegavanje sintetičkih deterdženata. Dovoljno je isprati čašu mlakom vodom, a prije posluživanja ohladiti ju hladnom vodom, pogotovo ako se nakon pranja dugo vremena sušila.

No, za one ugostitelje kojima je vrijeme za ručno pranje čaša luksuz, danas postoji niz rješenja kako doskočiti ovome “problemu”.
Nenad Štefanić iz porečke tvrtke Fusio navodi kako danas postoje perilice za čaše koje osim klasičnih vrsta pranja, imaju, primjerice, i ispiranje hladnom ili toplom vodom, ovisno o čašama čime se smanjuju oštećenja.

- Danas je ugostiteljstvu bitno da se skrati vrijeme za pranje, smanje troškovi. Upravo su tome prilagođeni novi modeli perilica, koje troše manje vode, manje sredstava za pranje i manje energije, pojašanjava Štefanić, dodajući kako su danas u serijskoj opremi perilica ugrađeni i ventilatori, koji odmah nakon završetka pranja ubacuju svježi zrak u perilicu kako bi se izbjegla vlaga te kako bi se čaše osušile na pravilan način prije nego što ih se izvadi iz perilice. Perilice najčešće u sebi također sadrži unutarnji depurator vode koji štiti perilicu od kamenca i nečistoća.

   
Novi modeli perilica imaju mogućnost ugradnje patrone
za deminerelizaciju vode. Tako se voda dodatno čisti od minerala zbog kojih se na čašama stvaraju bijele mrlje.
 
   

Za bolju izvedbu pri pranju vinskih čaša preporuča se ugradnja patrone za demineralizaciju vode, koja osim dodatne depuracije, obavlja i čišćenje vode od raznih minerala koji inače puštaju na čašama bijele mrlje, navodi Štefanić te dodaje kako cijene ovih perilica jesu nešto više od prosjeka, ali se investicija vrlo brzo isplati uštedama energije, vode i sredstava za pranje.

U perilicama se danas mogu prati čaše ukupne visine do 270 mm i širine 104 mm, a kako navode svi stručnjaci, najvažnije je da perilica ima modul koji će spriječiti bijele mrlje na čašama, ali i potrebu za poliranjem čaše.

Život čaša se produljuje koristeći kemijska sredstva koja nisu agresivna poput klasičnih deterdženata. Poželjno je koristiti sredstva s manje fosfata i spojeva klora, što se može provjeriti na deklaraciji, ali isto tako i sredstava namijenjenih baš za staklo koja se brzo suše i daju visoki sjaj, bez obzira pere li se u mekoj ili tvrdoj vodi.